SAMMENLIGN STRØMPRISER NEMT OG HURTIGT

TV-seing og strømforbruk: Hva koster det egentlig?

Forside > Guides > TV-seing og strømforbruk: Hva koster det egentlig?

Oppdatert: 27. mars 2024

Når det gjelder strømforbruk i hjemmet, er det viktig for oss å være bevisste på hvor mye energi de ulike enhetene bruker. Dette inkluderer vår TV, som vi bruker til både underholdning og informasjon. I denne artikkelen går vi gjennom hvor mye strøm en TV bruker, samt hvordan vi kan redusere energiforbruket og spare penger på strømregningen.

A TV plugged into a power outlet with a cord connected to a wattage meter displaying the amount of electricity being used

Strømforbruket til en TV varierer mye, avhengig av flere faktorer som størrelse, skjermteknologi og hvordan den brukes. Generelt sett bruker en større skjerm mer energi, men nyere modeller med LED-teknologi kan hjelpe med å redusere forbruket. Det er også viktig å være oppmerksom på hvilke funksjoner som er aktive når vi bruker TVen, for eksempel standby-modus, bildeinnstillinger og tidsbruk av TV.

For å få et bedre bilde av hvor mye strøm en TV faktisk bruker, er det nødvendig å se på wattforbruket og energieffektiviteten til modellen. Dette vil gi oss en bedre forståelse av hvor mye strøm en TV bruker i ulike moduser og situasjoner, og hjelpe oss med å gjøre mer energismarte valg i hjemmet.

Gjennomsnittlig strømforbruk for en TV

A TV is plugged into a power outlet, with a power cord running from the TV to the outlet. The TV screen is illuminated, indicating it is powered on

I denne delen vil vi se på generelle strømforbruksmønstre for forskjellige typer og størrelser av TV-er, for å gi deg en bedre forståelse av hvor mye strøm en TV bruker.

Sammenligning av ulike TV-størrelser

For å sammenligne strømforbruket mellom forskjellige TV-størrelser, vil vi se på følgende tre kategorier: små, mellomstore og store TV-er.

 • Små TV-er (under 32 tommer): Små TV-apparater bruker generelt mellom 20 og 50 watt strøm.

 • Mellomstore TV-er (32-49 tommer): Disse TV-ene har et gjennomsnittlig strømforbruk på mellom 50 og 100 watt.

 • Store TV-er (50 tommer og større): For større TV-skjermer kan strømforbruket variere fra 100 til 300 watt, avhengig av modell og funksjoner.

Det er viktig å merke seg at disse tallene er omtrentlige, og strømforbruket kan variere for ulike modeller og merker.

Effekten av oppløsning på strømforbruk

En annen faktor som påvirker strømforbruket til TV-er er skjermoppløsningen. Generelt sett bruker TV-er med høyere oppløsning mer strøm.

For eksempel, kan vi sammenligne strømforbruket mellom Full HD (1080p) og 4K Ultra HD TV-er av samme størrelse:

 • Full HD TV-er: Disse TV-ene har relativt lavt strømforbruk. For eksempel kan en 32-tommers Full HD TV bruke omtrent 40-50 watt strøm.

 • 4K Ultra HD TV-er: Dette er TV-er med høyere oppløsning, og de bruker mer strøm. En 4K Ultra HD TV på 50 tommer kan bruke mellom 150 og 200 watt strøm.

Det er viktig å merke seg at strømforbruket kan variere mellom ulike merker og modeller, selv om de har samme størrelse og oppløsning. Det anbefales å sjekke energimerkingen og spesifikasjonene for den aktuelle TV-modellen du planlegger å kjøpe, for å få en bedre forståelse av dens strømforbruk.

Strømforbruk av ulike typer TVer

LED, LCD og plasma

Når det gjelder strømforbruk, er det stor forskjell på ulike typer TV-teknologi. LED-TV er generelt kjent for å ha det laveste strømforbruket, etterfulgt av LCD og deretter plasma-TV. Plasmaskjermer bruker vanligvis mer strøm per kvadratmeter enn LED- og LCD-skjermer.

Hovedårsaken til dette er at plasmateknologi krever mer energi for å lyse opp hver piksel på skjermen sammenlignet med LED- og LCD-TV.

I en tabell over strømforbruk for hver av disse skjermteknologiene, vil du se at LED-skjermer vanligvis har det laveste strømforbruket:

SkjermteknologiStrømforbruk per kvadratmeter
LED68 – 113 Wh/m²
LCD89 – 157 Wh/m²
Plasma241 – 296 Wh/m²

Dette betyr at en LED-TV på 50 tommer vil bruke rundt 100 Wh, en LCD-TV rundt 130 Wh og en plasma-TV opptil 350 Wh.

Smart-TV vs. tradisjonell TV

Når det gjelder forskjellen i strømforbruk mellom smart-TV og tradisjonell TV, er det først og fremst ekstrafunksjonene i smart-TV som bruker mer strøm. På grunn av den innebygde web-broen og moderne grafikkprosessorer, vil en smart-TV generelt ha et litt høyere strømforbruk enn en tradisjonell TV med samme skjermstørrelse.

For å sammenligne strømforbruket mellom en smart-TV og en tradisjonell TV, kan vi se på følgende tabell:

Type TVStrømforbruk per kvadratmeter
Smart-TV (LED)93 – 124 Wh/m²
Tradisjonell TV (LED)68 – 113 Wh/m²

Selv om smart-TVene bruker litt mer strøm, kan de også bidra til energibesparelser ved å erstatte datamaskiner og andre enheter som ellers ville blitt brukt til å strømme innhold.

Slik reduserer du strømforbruket til TVen din

Strømforbruket til en TV kan variere avhengig av modell og innstillinger, men det er flere måter å redusere energiforbruket på. I denne delen vil vi vise deg hvordan du kan redusere strømforbruket til TVen din gjennom to enkle tiltak.

Justering av lysstyrke og kontrast

Et enkelt tiltak for å redusere strømforbruket til TVen din er å justere lysstyrke og kontrast. Ofte er TVer satt til en høy lysstyrke og kontrast når de kommer ut fra fabrikken, noe som bidrar til økt strømforbruk. Ved å justere disse innstillingene til et mer energieffektivt nivå, kan du spare både strøm og kostnader.

 • Lysstyrke: Senk lysstyrken på TVen din til et behagelig nivå. Dette reduserer strømforbruket og kan forbedre bildekvaliteten i et mørkt rom.
 • Kontrast: Reduser kontrasten til et nivå som ikke overdriver lyse og mørke områder av bildet. Dette kan gi et mer naturlig og behagelig bilde, samt redusere strømforbruket.

Vær oppmerksom på at innstillingene vil variere mellom forskjellige merker og modeller, så det er viktig å sjekke bruksanvisningen for din spesifikke TV for å finne de optimale innstillingene for energisparing.

Bruk av timer eller strømsparingsmodus

Mange moderne TVer kommer med innebygde funksjoner for energisparing, som timer og strømsparingsmodus. Her er noen eksempler på hvordan du kan bruke disse funksjonene for å redusere strømforbruket til TVen din:

 1. Automatisk avstenging: På de fleste TVer kan du sette en timer som automatisk slår av TVen etter en bestemt tid. Dette kan være nyttig hvis du ofte sovner mens du ser på TV eller hvis du glemmer å slå den av manuelt.
 2. Strømsparingsmodus: Noen TV-apparater har en strømsparingsmodus som reduserer strømforbruket når skjermen ikke viser innhold. Dette kan for eksempel være når du hører på musikk eller bruker TVen til å vise bilder som en digital fotoramme.
 3. Automatisk lysstyrkejustering: Hvis din TV har en omgivelseslys-sensor, kan den automatisk justere lysstyrken på skjermen basert på lysforholdene i rommet. Dette sparer ikke bare strøm, men gir også en mer behagelig visningsopplevelse.

Ved å benytte deg av disse tipsene, kan du enkelt redusere strømforbruket på din TV og dermed bidra til både økt energieffektivitet og lavere strømregninger.

Forståelse av strømforbruket på strømregningen

Når vi prøver å forstå hvor mye strøm en TV bruker, er det viktig å se på hvordan strømforbruket blir presentert på strømregningen og hvordan vi kan følge med på forbruket vårt. Dette kan ikke bare hjelpe oss med å spare energi, men også bidra til å redusere strømregningen.

Hvordan strømforbruket beregnes

Strømforbruket til elektriske apparater, inkludert TV, måles i enheten watt (W) eller kilowatt (kW) der 1 kW er lik 1000 W. Strømregningen viser vanligvis strømforbruket i kilowattimer (kWh), som er produktet av effekten (kW) og tiden (timer) apparatet er i bruk.

For å beregne strømforbruket til en TV, kan vi bruke følgende formel:

Strømforbruk (kWh) = Effekt (kW) x Brukstid (timer)

For eksempel, hvis en TV bruker 100 W og er i bruk i 4 timer:

Strømforbruk = 0,1 kW x 4 timer = 0,4 kWh

Merk: Strømforbruket kan variere avhengig av modell og hvordan TV-en brukes (f.eks. lydstyrke, lysstyrke, programinnhold).

Tips for å følge med på forbruket

For å holde oversikt over strømforbruket til en TV og andre elektriske apparater, kan vi vurdere følgende tips:

 1. Sjekk strømregningen: Se på strømregningen for å få en oversikt over det totale strømforbruket og eventuelle forbruksmønstre i hjemmet.

 2. Bruk energimerking: Energimerking gir informasjon om energieffektiviteten til apparater og kan hjelpe oss med å velge en mer energieffektiv TV.

 3. Mål strømforbruket: En energimåler kan kobles mellom apparatet og stikkontakten for å måle nøyaktig forbruk og identifisere eventuelle energisløsere i hjemmet.

 4. Optimaliser TV-innstillinger: Juster innstillingene på TV-en for å redusere strømforbruket, for eksempel ved å senke lysstyrken eller aktivere energisparemodus.

Ved å følge disse tipsene og være bevisst på strømforbruket, kan vi bidra til en mer bærekraftig bruk av energi og potensielt redusere strømregningene våre.

Denne guiden er forfattet av:

Marie Beck Hairing Enemark
Spesialiserer seg i å skrive guider om elektrisitet og elbiler

Utdanning:
Cand. scient, MSc, Ph.d.-student ved Aarhus Universitet

Forfatter & eier

Se profil