SAMMENLIGN STRØMPRISER NEMT OG HURTIGT

Hva koster en kWh?

Forside > Guides > Hva koster en kWh?

Oppdatert: 3. januar 2024

Hva koster en kWh?

Velkommen til en verden der strøm driver alt det vi elsker og trenger! Tenk bare på det: lys i hjemmet vårt, varme om vinteren og elektrisitet som får våre gadgets til å summe av liv. Alt dette er noe mange av oss ikke kan leve uten, fordi det enten gjør hverdagen enklere, morsommere eller mer interessant. Men har du noen gang lurt på hvorfor prisen på strømmen vi bruker noen ganger endrer seg? Og hva det betyr nøyaktig når vi snakker om kilowatt-timer (kWh)? Les videre her og bli klokere!

Selv om strømprisene ikke er faste, betyr det ikke at det er umulig å gi en omtrentlig pris på hvor mye strøm koster.

På landsbasis kostet strøm i gjennomsnitt 1,9 kr. per kWh i 2022 i Oslo. Disse tallene er basert på NordPools nyeste statistikk for strømpriser. Men vanligvis sier man at kilowatt-prisen ligger rundt 0,8-1,2 kr. per kWh.

De ovennevnte prisene er kWh-priser ekskludert avgifter og moms til staten.

Hva koster en kWh akkurat nå?

Strømpriser levert av Hva koster strømmen.no

Hva betyr kWh?

En kWh står for kilowatt-time eller kilowatt time per time og er en enhet som brukes til å måle mengden elektrisk energi forbrukt over tid. Den kombinerer enhetene kilowatt (kW), som er en måleenhet for effekt, og time (t), som er en måleenhet for tid.

For å forstå det bedre:

 • Kilowatt (kW) er en enhet for effekt og angir hvor mye energi som brukes eller overføres per tidsenhet. 1 kilowatt tilsvarer 1000 watt, som er en måleenhet for effekt.
 • Time (t) er en enhet for tid og er delt inn i 60 minutter, hvor hvert minutt er delt inn i 60 sekunder.

Så når du kombinerer kilowatt og time, får du kilowatt-timer (kWh), som angir mengden elektrisk energi som er forbrukt i løpet av en time med en effekt på 1 kilowatt. Det kan også representere ulike kombinasjoner av effekt og tid, for eksempel 2 kW forbrukt i en halv time eller 0,5 kW forbrukt i to timer.

Hvordan beregner man kWh?

Selv om det kan virke forvirrende i begynnelsen, er beregningen av kWh (kilowatt) faktisk ganske enkel. Når du ser på hvilket som helst elektrisk apparat, vil du legge merke til at det er oppgitt hvor mange watt eller kilowatt det bruker. Dette tallet beskriver hvor mye strøm apparatet trekker når det er i bruk.

Uttrykket kWh er en forkortelse for kilowattime, og det er en måleenhet som beskriver mengden elektrisk energi forbrukt over tid. For å forstå hvordan man beregner kWh, kan du bruke følgende formel:

Denne formelen fungerer som en enkel måte å beregne nøyaktig energiforbruk for hvilket som helst apparat.

Eksempel: Hvordan beregner man kWh

La oss ta et eksempel med en 40-watts LED-pære som er tent over et spisebord en hel kveld med gjester for hygge (ca. 6 timer). Du kan beregne kilowattprisen på følgende måte:

Ved å dele pærens effekt på 40 watt med 1000 får vi 0,040 kilowatt. Når vi deretter multipliserer dette med 6 timer, får vi forbruket i kilowatt-timer (kWh):

0,040 kW * 6 timer = 0,24 kWh.

Hvis gjennomsnittsprisen per kWh er 1,0 kroner (vanligvis et sted mellom 0,8-1,2 kr.), vil kostnaden for å ha en lampe tent i 6 timer med en 40-watt pære være 54 øre. Dette kan beregnes ved å multiplisere forbruket i kWh med prisen per kWh:

0,24 kWh * 1,0 kroner = 0,24 kroner (24 øre).

Havde prisen derimod været 3,0 kr. pr kWh, så vil prisen være 0,72 kroner (72 øre):

0,24 kWh * 3,0 kroner = 0,72 kroner (72 øre).

Hvilke faktorer påvirker elprisene per kWh?

Elprisene per kilowatt-time påvirkes av flere faktorer som gjenspeiler tilbud og etterspørsel på kraftmarkedet. Her er noen av de viktigste faktorene som påvirker elprisene:

 • Tilbud og etterspørsel: Dette er grunnleggende for alle markeder der handel foregår mellom flere parter. Når etterspørselen etter strøm overstiger tilbudet, kan prisene stige. Omvendt kan et overskudd av strøm føre til lavere priser.
 • Priser på brensel: Prisene på råvarer som kull, olje og naturgass har en betydelig innvirkning på produksjonskostnadene for kraftprodusenter. Hvis prisen på brensel stiger, kan også elprisene øke.
 • Værforhold: Været spiller en stor rolle i energiproduksjonen. For eksempel kan kalde vintre øke etterspørselen etter oppvarming, noe som kan føre til høyere priser. Samtidig kan ekstremt varmt vær øke bruken av aircondition og dermed etterspørselen etter strøm. På den annen side kan solrike dager gi huseiere med solcellepaneler på takene sine lave strømpriser, mens vindfulle dager kan gi huseiere med vindkraft billig strøm.
 • Fornybar energi: Produksjonen av elektrisitet fra fornybare kilder som sol og vind kan variere avhengig av værforholdene. Et overskudd av fornybar energi på markedet kan føre til lavere priser, spesielt når det er mye sol og vind.
 • Regulering og politikk: Energipolitikk, avgifter og regulering fra myndighetene kan påvirke produksjonskostnader og avgifter for energiproduksjonen, og dermed prisene.
 • Infrastruktur og overføringskapasitet: Begrensninger i overføringskapasiteten kan påvirke hvordan elektrisitet kan strømme gjennom nettverket. Dette kan påvirke prisforskjellene mellom forskjellige regioner.
 • Kriser og geopolitiske hendelser: Kriser som naturkatastrofer eller politisk uro kan forstyrre energiproduksjonen og forsyningen, og dermed påvirke prisene.
 • Tidspunkt på dagen: Elektrisitetsprisene kan variere i løpet av dagen på grunn av endringer i etterspørsel og tilbud. Prisene kan være høyere i perioder med høy etterspørsel, for eksempel om morgenen og kvelden når folk er hjemme og bruker mer strøm. Prisene kan være lavere i perioder med lavere etterspørsel, for eksempel om natten når folk sover, eller midt på dagen på hverdager når folk er på jobb.

Det er viktig å merke seg at elektrisitetsprisene kan være svært volatile og påvirkes av en kombinasjon av disse faktorene. Markedene er komplekse, og prisene kan variere fra dag til dag, time til time og fra sted til sted.

Hva består prisen for 1 kWh av?

Når du gransker sammensetningen av prisen for 1 kWh elektrisitet, avsløres en labyrint av prosenter, avgifter og utgifter som til sammen utgjør den endelige kilowattprisen.

Hele 48% av prisen per kWh går direkte til betaling for den faktiske elektrisiteten som forsyner ditt hjem med strøm. Dette representerer energien som trekkes fra strømnettet og brukes til alt fra belysning til elektroniske apparater.

Selv om energi utgjør hoveddelen av prisen, utgjør abonnementet til kraftselskapet en liten, men viktig del på mindre enn 1%. Dette sikrer kontinuerlig tilførsel av energi og tilgjengelig kundestøtte når behovet oppstår. Nettverksselskapet, som håndterer distribusjonen av elektrisiteten til ditt hjem, tar 8,62% av prisen per kWh for deres tjenester, inkludert både tariffer og abonnementsavgifter.

Ytterligere noen få prosent avsettes til energinettet, som administrerer og vedlikeholder det overordnede strømnettet. Denne andelen av prisen per kWh sikrer at strømnettet forblir pålitelig og fungerer optimalt for alle forbrukere. Merverdiavgift utgjør også en betydelig del av prisen for 1 kWh, hvor 20% av det totale beløpet går direkte til staten.

Denne omfattende oppdelingen av prisen for 1 kWh illustrerer nettverket av involverte parter og de forskjellige aspektene av kraftindustrien. Fra produksjon og distribusjon til administrasjon og regulering, hver komponent spiller en avgjørende rolle i å levere den pålitelige strømmen vi tar for gitt i våre daglige liv.

Hvor langt rekker 1 kWh for forskjellige aktiviteter?

Det er utallige muligheter for hva du kan gjøre med prisen på 1 kWh elektrisitet. Denne relativt beskjedne mengden energi kan strekke seg langt i hverdagen og gi deg tilgang til en rekke aktiviteter.

Forestill deg å tilbringe en hel kveld på sofaen og nyte ditt favoritt-TV-program i hele 7 timer. Denne lille mengden energi er nok til å skape en avslappende atmosfære med underholdning og hygge. Hvis du er student eller arbeider hjemmefra, kan 1 kWh også gi deg muligheten til å fordype deg i oppgaver. Med en moderne datamaskin kan du arbeide i hele 2,5 dager med lekser, innleveringer eller andre arbeidsrelaterte oppgaver.

Husholdningsoppgaver blir også mulige takket være 1 kWh. For eksempel kan du kjøre oppvaskmaskinen en gang, eller du kan vaske en maskin full av klær i vaskemaskinen. Du kan også lage middag en gang for deg selv og familien.

FAQ – Ofte stilte spørsmål

I 2023 kostet gjennomsnittlig 1 kWh rundt 1,9 kr. på landsbasis, men prisene ligger vanligvis mellom 0,8-1,2 kr. per kWh. Disse prisene ekskluder avgifter og moms.

1 kWh er mengden elektrisk energi forbrukt på en time med 1 kilowatt effekt. Som et eksempel: En 40-watt LED-pære som er på i 6 timer, forbruker 0,24 kWh, noe som koster omtrent 24 øre med en kWh-pris på 1,00 kr.

Afbrydelsen af 1 kWh pris:

 • 48%: selve strømprisen.
 • 27%: nettleie og gebyrer.
 • 20%: avgifter og skatter.
 • 5%: andre avgifter.

Strømprisene påvirkes av faktorer som tilbud og etterspørsel, værforhold, politikk og infrastruktur.

Du kan finne den nåværende strømprisen her på siden, på kraftselskapets nettside. Det finnes mange gode apper for Android og iPhones som kan gi deg den nåværende strømprisen raskt og enkelt.

Denne guiden er forfattet av:

Marie Beck Hairing Enemark
Spesialiserer seg i å skrive guider om elektrisitet og elbiler

Utdanning:
Cand. scient, MSc, Ph.d.-student ved Aarhus Universitet

Forfatter & eier

Se profil