SAMMENLIGN STRØMPRISER NEMT OG HURTIGT

Hva bruker mest strøm i hjemmet ditt?

Forside > Guides > Hva bruker mest strøm i hjemmet ditt?

Oppdatert: 27. mars 2024

I dagens samfunn er strømforbruk en viktig del av hverdagen. Hvor mye strøm vi bruker, og hva som krever mest av den, påvirker våre månedlige energiregninger og miljøavtrykket. Å være bevisst på hva som bruker mest strøm i huset kan hjelpe oss med å redusere kostnadene og belastningen på miljøet.

Various appliances in a typical household, such as the refrigerator, washing machine, and air conditioning unit, are all consuming electricity

Mange husholdningsapparater og teknologiske enheter benytter seg av strøm, men noen er mer energikrevende enn andre. Vi vil introdusere de vanligste strømslukene i hjemmet og gi deg en klar forståelse av hva som står for de største utgiftene.

Med denne kunnskapen, kan vi begynne å se på hvordan vi kan redusere vårt strømforbruk. Dette kan innebære smartere bruk av apparater, oppgradering til energieffektive produkter, eller implementering av energisparende tips og triks. Forståelse av hva som bruker mest strøm i huset er første skritt mot et mer bærekraftig og økonomisk bevisst hjem.

Oppvarming av bolig

A house with various appliances running, such as a heater, oven, and washing machine, indicating high energy consumption

Elektriske ovner

Elektriske ovner er en vanlig metode for oppvarming av bolig i Norge. De kommer i både konvektorovner og panelovner. Konvektorovner fungerer ved å varme opp luften i rommet, mens panelovner sprer varmen ut i rommet. En del av husets strømforbruk går til å drive disse ovnene, og det kan utgjøre en betydelig andel av de totale strømkostnadene.

For å redusere strømforbruket anbefaler vi å:

 • Senke temperaturen når du ikke er hjemme eller om natten
 • Bruk termostater for automatisk styring av temperaturen
 • Isolere boligen, slik at varmen ikke forsvinner gjennom vinduer, vegger og tak

Varmepumper

Varmepumper er en effektiv oppvarmingsløsning, og de bruker mindre energi enn tradisjonelle elektriske ovner. En varmepumpe bruker energi fra bakken, luften eller vannet for å produsere varme og bidrar dermed til redusert strømforbruk.

Det finnes flere typer varmepumper:

 1. Luft-til-luft-varmepumper: utnytter energien i uteluften
 2. Luft-til-vann-varmepumper: bruker energien i uteluften til å varme opp vann
 3. Væske-til-vann-varmepumper: henter energi fra grunnvarme i bakken

En varmepumpe krever noe elektrisk energi for å fungere, men generelt regnes de som en energieffektiv løsning for oppvarming av bolig.

Vannbåren varme

Vannbåren varme er en annen måte å varme opp boligen på. Dette systemet er basert på oppvarming av vann, som sirkuleres gjennom rør i gulvet, radiatorer, eller konvektorer. Vannbåren varme kan kombineres med ulike energikilder, som for eksempel:

 • Elektrisitet
 • Fjernvarme
 • Gass
 • Bioenergi

Valget av energikilde påvirker også strømforbruket. Vannbåren varme med elektrisk energi vil bruke større mengder strøm enn vannbåren varme med andre energikilder. Gjennom å velge en miljøvennlig og kostnadseffektiv energikilde, kan vi bidra til å redusere strømforbruket og spare på energikostnadene.

Varmtvannsbereder

En av de store strømforbrukerne i huset er varmtvannsberederen. Varmtvannsberederen er ansvarlig for å varme opp vannet som brukes i dusjen, vasken og oppvaskmaskinen.

Energiforbruk

Varmtvannsberederens energiforbruk kan variere avhengig av størrelse og type, men vanligvis står den for 15-30% av det totale strømforbruket i en gjennomsnittlig husholdning. En typisk varmtvannsbereder har en kapasitet på 200 liter og bruker i gjennomsnitt omtrent 4500 watt (W) per dag.

Eksempel på månedlig energiforbruk:

Varmtvannsbereder kapasitetEnergiforbruk per måned (kWh)
100 liter1350
150 liter2025
200 liter2700

Tips for effektiv bruk

For å redusere energiforbruket til varmtvannsberederen og dermed spare på strømregningen, kan vi følge noen enkle tips:

 1. Senk temperaturen: Reduser temperaturen på varmtvannsberederen til 60°C. Dette vil redusere energiforbruket uten å gå på bekostning av komforten.
 2. Isoler varmtvannsberederen: Tiltak som å isolere varmtvannsberederen og de tilhørende rørene kan bidra til å redusere varmetapet og dermed spare energi.
 3. Regelmessig vedlikehold: Sørg for årlig service og avkalkning av varmtvannsberederen for å opprettholde en effektiv drift og forlenge levetiden.
 4. Installer sparedusj: En sparedusj med lavt vannforbruk kan redusere mengden varmt vann som brukes og dermed strømforbruket.
 5. Unngå unødvendig vannbruk: Vær bevisst på vannbruken og unngå å la vannet renne unødvendig, for eksempel ved tannpuss eller oppvask.

Ved å følge disse tipsene, kan vi bidra til å redusere både de totale energikostnadene og den negative påvirkningen på miljøet.

Husholdningsapparater

Kjøleskap og fryser

Når det gjelder strømforbruk i hjemmet, er kjøleskap og fryser blant de største strømtyvene. Dette skyldes at de er i kontinuerlig bruk og måtte kjøle ned og opprettholde riktig temperatur hele tiden. For å redusere strømforbruket i disse apparatene er det viktig å velge energieffektive modeller, for eksempel med A+++ energimerking. Husk også på følgende tips:

 • Hold dører lukket så mye som mulig
 • Unngå å plassere apparatene nær ovn eller varmekilder
 • Avrim fryseren regelmessig

Vaskemaskin og tørketrommel

Vaskemaskiner og tørketromler er også store strømforbrukere i huset. For å redusere strømforbruket kan vi ta i bruk noen enkle tiltak:

 1. Velge vaskemaskiner og tørketromler med god energimerking (minst A+)
 2. Bruke kortere vaskesykluser med lavere temperatur når det er mulig
 3. Fylle maskinene helt opp slik at vi vasker færre ganger
 4. Lufttørke klær når været tillater det, i stedet for å bruke tørketrommel

Oppvaskmaskin

Oppvaskmaskinen er en annen husholdningsmaskin som bruker en god del strøm. Her er noen tips for å redusere strømforbruket:

 • Velg en energieffektiv oppvaskmaskin med A++-merking eller bedre
 • Ikke kjør oppvaskmaskinen før den er helt full
 • Bruk øko- eller kortvaskingsprogrammer når det er mulig
 • Åpne døren etter vask og la oppvasken lufttørke istedenfor å bruke tørkefunksjonen

Belysning

LED vs. tradisjonelle pærer

Når det kommer til strømforbruk i huset, er belysning en viktig faktor å vurdere. Innen belysning er det to hovedtyper av lyspærer som brukes: LED og tradisjonelle pærer. LED-pærer er mer energieffektive enn tradisjonelle pærer, som glødepærer og halogenpærer. Vi skal sammenligne strømforbruket og levetiden til disse to typene pærer.

Type pæreGjennomsnittlig strømforbrukGjennomsnittlig levetid
LED4-25 watt15,000-50,000 timer
Tradisjonell (glødepærer, halogen)25-100 watt1,000-5,000 timer

Som vi kan se i tabellen, bruker LED-pærer betydelig mindre strøm enn tradisjonelle pærer, og de har også en mye lengre levetid. Dette betyr at vi kan redusere strømforbruket i huset vårt ved å bytte til LED-belysning.

Smarte lysløsninger

En annen måte å redusere strømforbruket på når det gjelder belysning, er å implementere smarte lysløsninger. Disse løsningene kan hjelpe oss med å spare strøm ved å:

 1. Automatisere lysene: Ved hjelp av bevegelsessensorer kan lysene slås av og på automatisk når noen kommer inn eller forlater et rom. Dette forhindrer at lysene står på når de ikke trengs.
 2. Tidsbasert kontroll: Ved å sette lysene til å slå seg av og på basert på tidspunktet for dagen, kan vi sørge for at de bare er på når det er nødvendig.
 3. Dimming: Noen smarte belysningssystemer tillater dimming av lysene, noe som kan bidra til å redusere strømforbruket ytterligere, ettersom lysene ikke alltid trenger å være på full styrke.

Ved å implementere slike smarte lysløsninger kan vi kutte ned på strømforbruket vårt og gjøre hjemmet vårt mer energieffektivt.

Underholdning og elektronikk

TV og spillkonsoller

Når det kommer til underholdning og elektronikk, er TV og spillkonsoller noen av de største strømforbrukerne i et hjem. Vi ser at moderne flatskjerm-TVer og spillkonsoller kan bruke betydelig mengder strøm, spesielt hvis de er slått på i mange timer om dagen. For eksempel:

 • HD- og 4K-TVer: Disse Tver bruker mellom 150-400 watt avhengig av størrelse og skjermteknologi.

 • Spillkonsoller: Avhengig av modellen, bruker spillkonsoller som Sony PlayStation og Microsoft Xbox 60-300 watt når de er i bruk.

Det er viktig å merke seg at strømforbruket kan bli redusert ved å ta i bruk energisparefunksjoner og slå av enhetene når de ikke er i bruk. Dette kan inkludere å sette TVen i strømsparingsmodus eller aktivere automatisk slå av-funksjonen på spillkonsoller.

Datamaskiner og nettbrett

Datamaskiner og nettbrett har også sin andel av strømforbruk i et hjem. Imidlertid varierer strømforbruket avhengig av type enhet og hvordan de brukes. La oss se nærmere på noen eksempler:

 • Stasjonære datamaskiner: Strømforbruket varierer avhengig av maskinens spesifikasjoner, men i gjennomsnitt bruker de omtrent 100-500 watt.

 • Bærbare datamaskiner: Disse enhetene bruker mindre strøm sammenlignet med stasjonære datamaskiner, vanligvis mellom 20-100 watt.

 • Nettbrett: Nettbrett er enda mer energieffektive og bruker mellom 5-20 watt avhengig av modell og skjermstørrelse.

For å redusere strømforbruket med datamaskiner og nettbrett, kan det være lurt å bruke strømsparingsmodus og slå av enhetene helt når de ikke er i bruk.

Ved å være oppmerksom på strømforbruket til underholdnings- og elektroniske enheter i hjemmet, kan vi alle ta smartere valg for å spare energi og redusere kostnadene.

Denne guiden er forfattet av:

Marie Beck Hairing Enemark
Spesialiserer seg i å skrive guider om elektrisitet og elbiler

Utdanning:
Cand. scient, MSc, Ph.d.-student ved Aarhus Universitet

Forfatter & eier

Se profil