SAMMENLIGN STRØMPRISER NEMT OG HURTIGT

Gaming PCens strømforbruk: Hva du trenger å vite

Forside > Guides > Gaming PCens strømforbruk: Hva du trenger å vite

Oppdatert: 27. mars 2024

Når man tenker på gaming-PCer, tenker man ofte først og fremst på kraftige prosessorer, grafikkort og avanserte spill. Men det er også viktig å vurdere hvor mye strøm en gaming-PC forbruker, spesielt for de som er opptatt av energieffektivitet og strømkostnader. I denne artikkelen skal vi ta en nærmere titt på dette emnet og se på de ulike faktorene som påvirker strømforbruket til en gaming-PC.

A gaming PC is powered on with bright, colorful LED lights illuminating the interior components, while a monitor displays a high-resolution game in action

En gaming-PCs strømforbruk varierer avhengig av flere faktorer, inkludert komponentene som brukes og hvilken belastning systemet er under. Jo mer avanserte og kraftige komponenter maskinen har, som prosessorer og grafikkort, desto større blir strømforbruket. Det er imidlertid også viktig å vite at forbruket varierer avhengig av om maskinen kjører spill, strømmetjenester eller andre programmer, og hvordan man konfigurerer innstillingene for strømsparing.

Det finnes mange gaming-PC-modeller på markedet, og hvert merke og modell vil ha forskjellige spesifikasjoner og dermed også forskjellige strømforbruk. Derfor er det viktig å gjøre grundig research før man kjøper en gaming-PC, slik at man finner en som passer til ens egne krav og ønsker, samtidig som man tar hensyn til energieffektivitet og strømkostnader.

Grunnleggende om strømforbruk i gaming PCer

A gaming PC running with high power consumption, cables connected to a wall socket, and a digital wattage meter displaying high energy usage

Komponentenes rolle

De ulike komponentene i en gaming PC har varierende effekt på strømforbruket. Prosessor og grafikkort er de mest strømkrevende delene, mens minne og harddisker generelt bruker mindre strøm. Her er en liste over noen av de viktigste komponentene og deres innflytelse på strømforbruket:

 • Prosessor (CPU): Mer kraftige prosessorer krever mer strøm, spesielt under tunge arbeidsbelastninger som spill.

 • Grafikkort (GPU): Høytytende grafikkort er nødvendig for å kjøre kravstore spill og kan betydelig øke strømforbruket.

 • Minne (RAM): Mengden minne og minnetypen spiller en rolle, men påvirker ikke strømforbruket i stor grad.

 • Harddisker (HDD, SSD): Solid state-drives (SSD) bruker mindre strøm enn tradisjonelle harddisker (HDD).

 • Hovedkort (Motherboard): Selv om hovedkortet ikke bruker mye strøm, er det viktig å velge et effektivt hovedkort som styrer strømforbruket godt.

 • Vifter og kjølesystemer: Bedre kjøling kan redusere temperaturen i systemet, noe som igjen kan føre til lavere strømforbruk.

Gjennomsnittlig strømforbruk

Hvor mye strøm en gaming PC bruker avhenger av flere faktorer, som de nevnte komponentene og hvilke spill du spiller. Generelt sett ligger det gjennomsnittlige strømforbruket for en gaming PC i ulike kategorier:

KategoriGjennomsnittlig strømforbruk
Lav ytelse250-300 watt
Middels ytelse350-450 watt
Høy ytelse550-850 watt
Ekstrem ytelse900 watt og mer

For å sikre optimal ytelse og redusert strømforbruk, anbefaler vi å velge komponenter og justere innstillinger i henhold til dine behov og ditt budsjett. Det er viktig å være klar over at mer kraftige PCer krever mer strøm, noe som kan føre til høyere strømregninger og en større miljøpåvirkning.

Sammenligning av strømforbruk mellom ulike PC-typer

Gaming PC vs. standard PC

Når det kommer til strømforbruk, er det viktig å sammenligne ulike typer PC-er for å få en bedre forståelse av hvor mye energi man bruker. Vi starter med å sammenligne en gaming PC med en standard PC. Gaming PC-er har generelt kraftigere komponenter, som en kraftig prosessor og et dedikert grafikkort. Dette fører til et høyere strømforbruk sammenlignet med en standard PC.

For eksempel, la oss si at vi sammenligner en gaming PC med en kraftig prosessor og grafikkort, med en standard kontor-PC uten dedikert grafikk:

KomponentGaming PCStandard PC
Prosessor95W65W
Grafikkort250WN/A
Hovedkort50W35W
RAM15W10W
Lagring (HDD/SSD)10W5W
Totalt420W115W

Som vi kan se fra tabellen ovenfor, bruker gaming PC-en betydelig mer strøm enn den standard PC-en, hovedsakelig på grunn av det dedikerte grafikkortet og den kraftigere prosessoren.

Stasjonær vs. bærbar gaming PC

En annen sammenligning vi skal se på er forskjellen mellom en stasjonær gaming PC og en bærbar gaming PC. Bærbare gaming PC-er er vanligvis designet med strømforbruk og varmestyring i tankene, noe som betyr at de har lavere strømforbruk sammenlignet med stasjonære gaming PC-er med tilsvarende ytelse.

Nedenfor er noen estimater for strømforbruket til en stasjonær og en bærbar gaming PC:

 • Stasjonær gaming PC: 300-600W
 • Bærbar gaming PC: 150-250W

Selv om det er vanskelig å gi nøyaktige tall for strømforbruket til en bærbar gaming PC, finnes det tilpassede strømsparingsfunksjoner som begrenser CPU- og GPU-ytelsen i bærbar gaming PC for å redusere strømforbruket.

Sammenligningen viser at bærbare gaming PC-er har et lavere strømforbruk enn stasjonære gaming PC-er, noe som er viktig å vurdere, spesielt hvis strømforbruk og mobilitet er viktige faktorer for brukeren.

Tips for å redusere strømforbruket

Valg av komponenter

Når vi setter sammen en gaming PC, er det viktig å ta hensyn til strømforbruket av de ulike komponentene. Prosessorer (CPU) og grafikkort (GPU) er de to viktigste strømforbrukerne i en gaming PC. Velg en prosessor og et grafikkort med lavere strømforbruk uten å ofre ytelsen for mye. For eksempel kan vi se etter prosessorer med lavere TDP (Thermal Design Power) og grafikkort i en lavere strømforbruk klasse.

Strømforsyningen (PSU) påvirker også strømforbruket i en gaming PC. En høyeffektiv strømforsyning (80 Plus Bronze, Silver, Gold, Platinum eller Titanium) vil konvertere strøm fra vegguttaket mer effektivt og redusere strømtapet. Pass på å velge en PSU som er riktig dimensjonert for systemet, da en kraftigere PSU enn nødvendig også kan føre til økt strømforbruk.

Her er en liste over komponenter å vurdere for et strømeffektivt gaming-oppsett:

 • Prosessor: AMD Ryzen 5 5600X, Intel Core i5-12400
 • Grafikkort: Nvidia GeForce GTX 1660 Super, AMD Radeon RX 6600 XT
 • Strømforsyning: Corsair RM650x (80 Plus Gold), Seasonic PRIME PX-650 (80 Plus Platinum)

Strømsparende innstillinger

Vi kan også redusere strømforbruket på en gaming PC ved å justere innstillinger i både operativsystemet (OS) og BIOS.

I Windows-operativsystemet kan vi tilpasse strømplanen for å optimalisere strømforbruk. Naviger til Kontrollpanel > System og sikkerhet > Strømalternativer og velg en strømsparingsplan som passer best for dine behov. Aktiver også innstillinger som lar datamaskinen gå i hvilemodus eller dvalemodus når den ikke er i bruk. Dette vil sørge for at systemet bruker minimalt med strøm når det er inaktivt.

For å justere strøminnstillinger i BIOS, kan vi gå inn i BIOS-oppsettet under oppstart av PCen. Her finner vi innstillinger relatert til CPU strømsparingsteknologier, for eksempel Intel SpeedStep, AMD Cool’n’Quiet og energieffektive P-states. Disse funksjonene reduserer CPU-strømforbruket ved å senke frekvensen og spenningen når PCen ikke er under tung belastning. Gå gjennom BIOS-innstillingene nøye og aktiver relevante strømsparingsteknologier for din spesifikke system.

Ved å følge disse tipsene for valg av komponenter og justering av strømsparende innstillinger, kan vi redusere strømforbruket på en gaming PC. Dette vil bidra til lavere strømregninger og en mer miljøvennlig spillopplevelse.

Forståelse av strømkostnader

Gaming PC-er kan bruke betydelige mengder strøm, og det er viktig for oss å forstå hvordan strømforbruket påvirker kostnadene våre. I denne delen skal vi se på hvordan man beregner strømkostnadene og effekten av langvarig bruk.

Beregning av strømkostnader

For å beregne strømkostnadene for gaming PCen vår, må vi ta hensyn til tre faktorer: effektforbruket til PC-en, hvor lenge vi bruker den og strømprisen.

Først må vi finne ut hvor mye watt (W) gaming PC-en vår forbruker. Dette kan finnes på strømforsyningens etikett, eller ved å søke opp spesifikasjonene for vår eksakte modell.

For eksempel:

 • Middels gaming PC: 400 W
 • Kraftig gaming PC: 700 W
 • Ekstrem gaming PC: 1000 W

Neste trinn er å bestemme hvor mange timer per dag vi bruker gaming PC-en. La oss si at vi spiller 4 timer hver dag.

Til slutt må vi finne ut strømprisen vi betaler per kilowattime (kWh). Dette kan finnes på strømregningen vår eller ved å kontakte strømleverandøren vår. La oss anta at strømprisen er 1 kr/kWh.

For å beregne de daglige strømkostnadene, bruker vi følgende formel:

Daglige strømkostnader = (Effektforbruk x Timer per dag x Strømpris) / 1000

For en middels gaming PC blir dette:

(400 W x 4 timer x 1 kr) / 1000 = 1,6 kr per dag

Effekten av langvarig bruk

Strømkostnadene for en gaming PC kan virke minimale på en daglig basis, men over tid kan de akkumulerte kostnadene bli betydelige. La oss se på et eksempel for å illustrere effekten av langvarig bruk.

Anta at vi bruker en middels gaming PC som bruker 400 W, 4 timer om dagen, og strømprisen er 1 kr/kWh. Som vi beregnet tidligere, blir de daglige strømkostnadene 1,6 kr.

For å finne de månedlige og årlige kostnadene, kan vi bruke følgende beregning:

 • Månedlige kostnader: Daglige strømkostnader x 30 dager
 • Årlige kostnader: Daglige strømkostnader x 365 dager

I vårt eksempel vil de månedlige og årlige strømkostnadene da bli:

 • Månedlig: 1,6 kr x 30 dager = 48 kr
 • Årlig: 1,6 kr x 365 dager = 584 kr

Som vi kan se, blir strømkostnadene betydelige over tid, og det er viktig for oss å være bevisste på dette når vi bruker vår gaming PC.

Denne guiden er forfattet av:

Marie Beck Hairing Enemark
Spesialiserer seg i å skrive guider om elektrisitet og elbiler

Utdanning:
Cand. scient, MSc, Ph.d.-student ved Aarhus Universitet

Forfatter & eier

Se profil