SAMMENLIGN STRØMPRISER NEMT OG HURTIGT

Den overraskende strømbruken til en stasjonær PC

Forside > Guides > Den overraskende strømbruken til en stasjonær PC

Oppdatert: 27. mars 2024

Når det gjelder strømforbruket til en stasjonær PC, er det viktig å vurdere både maskinvare og bruksmønstre for å få en nøyaktig forståelse av hvor mye energi som faktisk brukes. Stasjonære PCer kan variere sterkt i strømforbruk, avhengig av komponentene som er installert og hvordan PCen brukes.

A desktop PC plugged into a power outlet with a power meter displaying the amount of electricity it is consuming

For eksempel vil en kraftig gaming-PC med flere grafikkort og høyt ytelseskomponenter naturligvis bruke mer strøm enn en kontor-PC som bare er designet for grunnleggende databehandling og internettbruk. Det er også verdt å merke seg at strømforbruket kan variere i løpet av dagen, avhengig av hvor intensivt PCen brukes og hvilke oppgaver som utføres.

Ytterligere faktorer som påvirker strømforbruk inkluderer valg av skjerm (eller skjermer) og periferiutstyr, samt innstillingene for strømstyring på selve PCen. Det er derfor viktig å være oppmerksom på disse variablene når man vurderer hvor mye strøm en stasjonær PC faktisk bruker.

Gjennomsnittlig strømforbruk for en stasjonær PC

A desktop PC plugged into a power outlet with a power cord connected to the back of the computer

I denne delen vil vi diskutere gjennomsnittlig strømforbruk for en stasjonær PC og sammenligne det med andre enheter. Vi vil også se på hvordan ulike spesifikasjoner påvirker strømforbruket.

Sammenligning med andre enheter

For å sette strømforbruket til en stasjonær PC i perspektiv, kan vi sammenligne det med andre elektroniske enheter, som for eksempel bærbare datamaskiner og smarttelefoner.

 • Stasjonær PC: Gjennomsnittlig strømforbruk ligger vanligvis mellom 100 og 300 watt, avhengig av PC-spesifikasjonene.
 • Bærbar PC: Strømforbruket til en bærbar PC ligger normalt mellom 15 og 100 watt, avhengig av skjermstørrelse, systemytelse og batteritype.
 • Smarttelefon: Strømforbruket til smarttelefoner varierer betydelig, men ligger generelt mellom 1 og 6 watt.

Som vi kan se fra sammenligningen, er stasjonære PCer mer strømkrevende enn både bærbare datamaskiner og smarttelefoner.

Effekten av spesifikasjoner på strømforbruk

Det er flere faktorer som påvirker hvor mye strøm en stasjonær PC bruker. Noen av de mest innflytelsesrike spesifikasjonene er:

 1. Prosessor: En kraftig prosessor krever mer energi for å utføre komplekse oppgaver. Prosessorer med flere kjerner og høyere klokkehastigheter vil generelt ha høyere strømforbruk.
 2. Grafikkort: Grafikkort påvirker også strømforbruket, spesielt for brukere som driver med spill, grafisk design eller videoredigering. Kraftigere grafikkort bruker ofte mer strøm, og kan også kreve ekstra strømkontakter direkte fra strømforsyningen.
 3. RAM: Mengden RAM i en stasjonær PC vil påvirke både systemets hastighet og strømforbruk. Flere eller større RAM-moduler vil kunne øke strømforbruket.
 4. Harddisker og SSDer: Mekaniske harddisker bruker mer strøm enn solid state-disker (SSD). Å bytte til en SSD eller redusere antallet harddisker kan bidra til å redusere strømforbruket litt.

Disse faktorene bør tas i betraktning når man skal vurdere strømforbruket til en stasjonær PC. Valgene man tar angående maskinvare og systemets ytelsesnivå vil ha stor innvirkning på energikostnadene over tid.

Strømforbruk under ulike bruksmønstre

Spilling vs. vanlig bruk

Når det kommer til strømforbruk hos stasjonære PC-er, er det viktig å være klar over at ulike bruksmønstre kan føre til forskjellige mengder strømforbruk. For eksempel vil en PC som hovedsakelig brukes til spilling ofte bruke mer strøm enn en som brukes til vanlig bruk, som surfing eller kontorarbeid. Dette skyldes at spill stiller høyere krav til både CPU og GPU, som igjen krever mer strøm.

En typisk stasjonær PC kan bruke rundt 60-250 watt under vanlig bruk, avhengig av komponenter og innstillinger. Under spilling kan strømforbruket derimot øke til mellom 200-600 watt. Det eksakte strømforbruket vil også avhenge av hvilke komponenter som er installert i PC-en, samt hvilken type spill som kjøres.

Strømsparingstiltak

Det finnes flere tiltak man kan iverksette for å redusere strømforbruket på en stasjonær PC. Vi lister opp noen av de mest effektive metoder:

 1. Slå av PC-en når den ikke er i bruk: Dette er kanskje det mest åpenbare tiltaket, men det er verdt å nevne. En PC som er slått av, bruker ingen strøm.
 2. Aktiver strømsparingsmodus: De fleste operativsystemer har en strømsparingsfunksjon som reduserer strømforbruket ved å justere innstillinger for CPU og GPU, samt skjerm og harddisk.
 3. Oppgrader til mer energieffektive komponenter: Kjøp og installer komponenter med lavere strømforbruk, som for eksempel en strømeffektiv CPU eller GPU.
 4. Optimaliser innstillinger i spill: Reduser grafikkinnstillinger og oppløsning i spill, slik at mindre kraftkrevende komponenter belastes mindre, og dermed trekker mindre energi.

Ved å følge disse retningslinjene kan man redusere strømforbruket på sin stasjonære PC og dermed spare både energi og penger.

Hvordan måle strømforbruket til din PC

Verktøy og metoder

For å måle strømforbruket til en stasjonær PC trenger vi noen verktøy og metoder. Det finnes en rekke enkle og effektive måter å gjøre dette på:

 1. Strømmåler: Dette er et hendig verktøy som lar deg måle det nøyaktige strømforbruket til din PC. Koble strømmåleren mellom stikkontakten og PC-strømforsyningen, og du vil kunne se hvor mye strøm PC-en bruker i sanntid.

 2. Programvarebasert strømforbruksovervåking: Det finnes også programvare som kan gi deg et estimat av strømforbruket til datamaskinen din. Noen eksempler på slike verktøy er HWMonitor og Open Hardware Monitor. Vær oppmerksom på at disse verktøyene gir estimater og ikke nøyaktige målinger.

 3. Skjermkortprodusentens verktøy: Noen skjermkortprodusenter, som NVIDIA og AMD, tilbyr egne verktøy for å overvåke strømforbruket til deres produkter. Disse verktøyene er ofte mer nøyaktige enn generelle programvarebaserte verktøy, men de fokuserer kun på skjermkortet og ikke hele systemet.

Forståelse av strømregningen

Når vi har målt strømforbruket til PC-en, er det viktig å forstå hvordan dette påvirker vår strømregning. Her er noen nøkkelbegreper og hvordan de relaterer seg til PC-strømforbruk:

 • Watt (W): Dette er måleenheten for effekt, og det er det vi måler når vi ser på strømforbruket til en PC. For eksempel, hvis PC-en bruker 350 W, betyr det at den trekker 350 watt-effekt fra strømnettet.

 • Kilowattime (kWh): Dette er måleenheten for energi, og det er slik strømforbruket beregnes på strømregningen. For å finne ut hvor mange kWh PC-en bruker, må vi multiplisere strømforbruket i watt med antall timer PC-en er i bruk og deretter dividere resultatet med 1000.

  Merk at strømprisen per kWh kan variere avhengig av tidspunktet på dagen og energileverandøren.

Ved å ha en bedre forståelse av strømforbruket til vår PC og hvordan det påvirker strømregningen, kan vi ta mer informerte avgjørelser om energieffektivitet og eventuelt utforske alternativer for å redusere strømforbruket og spare kostnader.

Tips for å redusere strømforbruket

Optimalisering av innstillinger

For å redusere strømforbruket på en stasjonær PC, kan vi starte med å optimalisere innstillingene. Vi kan gjøre dette ved å justere innstillingene i operativsystemet og BIOS. Her er noen tips for å spare strøm:

 • Sove- og hvilemodus: Aktiver sove- og hvilemodus i PC-innstillingene. Dette gjør at PC-en bruker mindre strøm når den ikke er i aktiv bruk.
 • Skjermstrøminnstillinger: Reduser lysstyrken på skjermen og angi en kortere tid før skjermen skrus av automatisk. Dette vil spare strøm ved å redusere belastningen på skjermkortet og skjermen.
 • Strømspareplan: Velg en strømspareplan i operativsystemet. Dette gjør at PC-en automatisk optimaliserer strømforbruket basert på aktiviteten og behovene.

Valg av energieffektive komponenter

En annen måte å redusere strømforbruket på en stasjonær PC er å velge energieffektive komponenter. Her er noen eksempler:

 • Prosessor: Velg en prosessor med lavere TDP (Thermal Design Power). Dette betyr at prosessoren bruker mindre strøm og produserer mindre varme.
 • Grafikkort: Vurder å velge et grafikkort med lavere strømforbruk, spesielt hvis du ikke trenger den ekstra ytelsen for tunge grafikkapplikasjoner eller spill.
 • Strømforsyning: Velg en strømforsyning med høy effektivitet, gjerne en som er 80 PLUS-sertifisert. Dette vil bidra til å redusere strømtap og spare energi.
 • SSD i stedet for HDD: Erstatt tradisjonelle harddisker (HDD) med solide state-disker (SSD). SSD-er bruker mindre strøm og gir også raskere dataaksess.

Ved å følge de nevnte tipsene, kan vi redusere strømforbruket til en stasjonær PC og bidra til en mer energieffektiv bruk.

Denne guiden er forfattet av:

Marie Beck Hairing Enemark
Spesialiserer seg i å skrive guider om elektrisitet og elbiler

Utdanning:
Cand. scient, MSc, Ph.d.-student ved Aarhus Universitet

Forfatter & eier

Se profil