SAMMENLIGN STRØMPRISER NEMT OG HURTIGT

Slik påvirker en tørketrommel strømregningen din

Forside > Guides > Slik påvirker en tørketrommel strømregningen din

Oppdatert: 27. mars 2024

Når det kommer til moderne husholdningsapparater, er tørketrommelen et kjærkomment tilskudd som bidrar til å redusere tørketiden for våte klær og laken betydelig. Men som med de fleste elektriske apparater, kommer bekymringen for energiforbruk og påvirkning på strømregningen. I denne artikkelen vil vi se nærmere på hvor mye strøm en tørketrommel faktisk bruker og gi noen tips om hvordan man kan redusere energiforbruket.

A dryer plugged into a wall outlet with a power meter displaying the amount of electricity used

Energiforbruket for en tørketrommel varierer avhengig av en rekke faktorer, som merke, modell og kapasitet. Generelt sett vil en moderne tørketrommel bruke mellom 2 og 4 kWh per tørkesyklus, men dette kan variere avhengig av bruken og innstillingene som er valgt. Det er viktig å merke seg at energiforbruket også påvirkes av hvor effektivt apparatet tørker klærne – og en tørketrommel med energimerket A+++ vil bruke betydelig mindre strøm enn en med energimerket B.

For å få en bedre forståelse av strømforbruket til tørketrommelen i ditt hjem, anbefaler vi å ta en nærmere titt på spesifikasjonene som følger med apparatet. Her finner du informasjon om elektrisk effekt, energimerking og estimert årlig energiforbruk, som vil gi en god indikasjon på hvor mye strøm tørketrommelen vil bruke over tid. Det finnes også en rekke tiltak vi kan ta for å redusere energiforbruket ytterligere og bidra til en mer bærekraftig og kostnadseffektiv tørkeopplevelse.

Gjennomsnittlig strømforbruk for en tørketrommel

A clothes dryer running with average power consumption

Når vi snakker om strømforbruket til en tørketrommel, er det viktig å vurdere både forbruket per syklus og det årlige forbruket. Dette gir oss en bedre forståelse av den totale energikostnaden og hvordan vi kan spare energi i våre hjem.

Forbruk per syklus

For å beregne gjennomsnittlig strømforbruk for en tørketrommel, er det nyttig å se på forbruket per syklus. Generelt varierer strømforbruket for en tørketrommel fra 0,7 kWh til 4,0 kWh per syklus, avhengig av forskjellige faktorer som kapasitet, type tørketrommel og tørkeinnstillinger. Her er en oversikt over de vanligste typene tørketromler og deres gjennomsnittlige strømforbruk per syklus:

Type tørketrommelGjennomsnittlig strømforbruk per syklus
Avtrekkstørketrommel3,5 – 4,0 kWh
Kondensatortørketrommel2,5 – 3,0 kWh
Varmepumpetørketrommel0,7 – 1,5 kWh

Vi kan se at varmepumpetørketromler er de mest energieffektive, mens avtrekkstørketromler har det høyeste strømforbruket per syklus.

Årlig forbruk

For å estimere det årlige strømforbruket for en tørketrommel, må vi først ta hensyn til hvor ofte den brukes. La oss anta at vi bruker tørketrommelen tre ganger per uke i gjennomsnitt. Basert på dette, kan det årlige strømforbruket beregnes som følger:

 • Avtrekks-tørketrommel: 3,5 kWh x 3 ganger per uke x 52 uker = 546 kWh per år
 • Kondensator-tørketrommel: 2,5 kWh x 3 ganger per uke x 52 uker = 390 kWh per år
 • Varmepumpe-tørketrommel: 1,0 kWh x 3 ganger per uke x 52 uker = 156 kWh per år

Basert på disse estimatene kan vi si at en varmepumpetørketrommel vil være det mest energieffektive valget på årsbasis, mens en avtrekkstørketrommel forbruker mest strøm. Ved å være oppmerksom på forbruket per syklus og det årlige forbruket, kan vi ta bedre beslutninger når det gjelder valg av tørketrommel og hvordan vi bruker den for å redusere energikostnadene.

Faktorer som påvirker strømforbruket

Type tørketrommel

Vi kan dele inn tørketromler i to hovedkategorier: kondensatorer og avtrekksmodeller. Generelt vil kondensatorer bruke mindre strøm enn avtrekksmodeller på grunn av effektivt energiforbruk. For eksempel har en varmepumpetørketrommel, som er en type kondensatortørketrommel, høyere energieffektivitet sammenlignet med en vanlig avtrekksmodell.

Type tørketrommelEnergieffektivitet
KondensatorHøyere
AvtrekkLavere

Valg av tørkeprogram

Når du velger tørkeprogram for tørketrommelen, bør du ta hensyn til programmets varighet og temperatur. Kortere og lavere temperaturprogrammer vil kreve mindre strøm. Her er noen vanlige tørkeprogrammer og deres sammenheng med strømforbruket:

 • Skånsomt (lav temperatur, kortere tid): et energibesparende program ideelt for delikate materialer.
 • Sterkt (høy temperatur, lengre tid): bruker mer strøm, men gir grundigere tørking for spesielt fuktige eller tunge klær.

Lastens størrelse og type

Størrelsen på tørkelasten påvirker også strømforbruket. Hvis tørketrommelen er overbelastet, vil den bruke mer strøm for å tørke klærne helt. Det er viktig å ikke overbelaste maskinen for å oppnå optimalt strømforbruk.

Noen tekstiler krever mer strøm for å tørke:

 • Tykke stoffer: som denim, vil trenge lengre tørketid og høyere temperaturer.
 • Syntetiske materialer: disse tørker raskere og krever derfor kortere tidsprogrammer og lavere temperaturer.

Vi anbefaler å sortere klærne etter type og vekt for å redusere strømforbruket ytterligere.

Slik reduserer du strømforbruket til tørketrommelen

Tørketrommelen er en av de mest energikrevende husholdningsapparatene. Derfor er det viktig å vite hvordan man kan redusere strømforbruket og spare penger på strømregningen. Her er noen tips for å redusere strømforbruket til tørketrommelen.

Velg en energieffektiv modell

Når du skal kjøpe ny tørketrommel, bør du først og fremst vurdere energieffektiviteten. Energimerket gir deg en god indikasjon på hvor energieffektiv tørketrommelen er. Skalaen går fra A+++ til D, der A+++ er mest energieffektivt. En tørketrommel med A+++ energiklasse vil bruke vesentlig mindre strøm enn en med lavere energiklasse. Vi anbefaler at du kjøper en tørketrommel med høyest mulig energiklasse innenfor ditt budsjett.

Optimaliser tørkeprogrammene

Det er også viktig å bruke riktig tørkeprogram for ulike typer tøy. Noen tips for optimalisering av tørkeprogrammene er:

 1. Fyll opp tørketrommelen, men ikke overfyll. En overfylt trommel vil bruke mer energi og ta lengre tid å tørke klærne.
 2. Sentrifuger tøyet på høyeste omdreininger før du legger det i tørketrommelen. Jo mer vann som er fjernet under sentrifugeringen, jo kortere tid vil tørketrommelen bruke.
 3. Bruk sensorstyrt tørking, hvis tørketrommelen har denne funksjonen. Denne funksjonen måler fuktighetsnivået i tøyet og stopper automatisk når tøyet er tørt.

Vedlikehold tørketrommelen regelmessig

Regelmessig vedlikehold av tørketrommelen sikrer best mulig ytelse og lavest mulig strømforbruk. Her er noen vedlikeholdstips:

 • Rengjør lofilteret etter hver tørkesyklus. Et tett lofilter vil redusere luftstrømmen og føre til lengre tørketid og dermed høyere energiforbruk.
 • Sjekk og rengjør varmeveksleren (hvis tørketrommelen har det) med jevne mellomrom. En tett varmeveksler vil også redusere effektiviteten og øke energiforbruket.
 • Pass på å ha god ventilasjon i rommet der tørketrommelen står for å unngå innsnevrede luftstrømmer som kan redusere effektiviteten og øke strømforbruket.

Sammenligning av strømforbruk: Tørketrommel vs. lufttørking

Fordeler med lufttørking

Lufttørking er en energieffektiv og miljøvennlig metode for å tørke klær. Ved å bruke naturens krefter kan vi redusere strømforbruket betydelig sammenlignet med en tørketrommel. Noen av fordelene med lufttørking inkluderer:

 • Lavere energiforbruk: som nevnt bruker lufttørking betydelig mindre strøm enn en tørketrommel, og dermed reduserer vi både vårt karbonavtrykk og strømforbruk.

 • Gentle på klærne: klær som tørkes naturlig får mindre slitasje enn de som tørkes i en tørketrommel, noe som forlenger levetiden på klærne.

 • Friske klær: klær som tørkes utendørs får en frisk og naturlig duft.

Kostnadsbesparelser ved lufttørking vs. tørketrommel

La oss se på en sammenligning av strømforbruket og kostnadene mellom en tørketrommel og lufttørking:

MetodeStrømforbruk per tørkingKostnad per tørkingÅrlig kostnad (basert på 200 tørketromler)
Tørketrommel3 kWh2,00 kr400,00 kr
Lufttørking0 kWh0,00 kr0,00 kr

Som du kan se fra tabellen er det store kostnadsbesparelser ved å bruke lufttørking i stedet for en tørketrommel. Ved å tørke klær ute i stedet for å bruke tørketrommelen, kan vi spare rundt 400 kr i året, basert på et gjennomsnittlig forbruk på 200 tørkesykluser per år.

Det er viktig å merke seg at strømforbruket og kostnadene for en tørketrommel kan variere avhengig av modellen og energieffektiviteten til enheten. Men, uansett hvilken tørketrommel vi bruker, vil lufttørking alltid være den mest kostnadseffektive og energivennlige løsningen.

Denne guiden er forfattet av:

Marie Beck Hairing Enemark
Spesialiserer seg i å skrive guider om elektrisitet og elbiler

Utdanning:
Cand. scient, MSc, Ph.d.-student ved Aarhus Universitet

Forfatter & eier

Se profil